Ervaringen

"Ik voel me volledig vrij in wie ik ben en het verhaal wat ik meeneem."
Als ik ergens tegenaan loop, ik zit niet lekker in mijn vel of ik wil mezelf verder ontwikkelen in persoonlijke groei, dan ga ik het liefste naar Mascha. Ik voel me in de gesprekken met haar zowel gehoord als gezien en daarnaast is ze zeer invoelend zonder haar objectiviteit te verliezen. Waar ik bij andere therapeuten nog wel eens weerstand voelde opborrelen op bepaalde momenten (ik voelde me niet gehoord, ze namen het verhaal over of gaven ongevraagd advies), voel ik me bij Mascha volledig vrij in wie ik ben en het verhaal wat ik meeneem. Ze sluit daar bij aan, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Ze is respectvol, liefdevol en oordeelloos. Het maakt niet uit hoe “groot” of hoe “klein” het probleem is, alles mag er zijn. Mascha verstaat de kunst om binnen drie zinnen het probleem te doorzien en gaat daar vervolgens mee aan de slag. Ze legt mij daarbij niet de woorden in de mond, maar laat mij op mijn tempo en mijn manier inzichten verkrijgen, waar ik op dat moment aan toe ben. Wat ik ook erg prettig vind, is dat Mascha lichaamsgericht werkt. Daardoor ben ik beter gaan voelen in mijn lijf wat goed voor mij is en wat mijn lijf mij te vertellen heeft. Ik gun iedereen een Mascha!
Vrouw, 52 jaar

 

"Een loepzuivere intentie om de hulpvrager te helpen groeien naar wat het beste voor hem/haar is."
De eerste voorwaarde waaraan de plek waar je in danscoaching duikt aan moet voldoen, is dat je je daar veilig voelt. Dat je denkt: hier kan en mag ik mezelf zijn, hier kan ik me - als dat nodig is voor mij, of als ik daarvoor kies - mezelf binnenstebuiten keren zonder ergens bang voor te hoeven zijn. De veiligheid die ik bij Mascha ervaar, is een natuurlijk gevolg van haar zeer respectvolle en zorgvuldige manier van benadering, haar aangeboren compassie voor mensen, haar oordeel-loos verwelkomen van dat wat is, en haar loepzuivere intentie om de hulpvrager te helpen groeien naar wat het beste is voor haar/hem. Het belangrijkste kenmerk van de "bedding" die hierdoor ontstaat, is vertrouwen.
Mijn thema in deze danscoaching was authenticiteit. (Meer specifiek: mijn worsteling ermee in de alledaagse praktijk) Op momenten in deze dansreis mocht ik daar zeer dichtbij komen, ja, zelfs ervaren! Een grote verrassing, temeer omdat mijn hoofd me altijd inprentte, dat ik daar ver van was verwijderd. Er was niet meer voor nodig dan - behalve mijn overgave - het opvolgen van Mascha's aanwijzingen in een duo-dans met als thema: "spelen". Het puur reageren op impulsen bracht me in contact én in harmonie met mezelf, mijn oorspronkelijkheid. Ik was hoe ik bedoeld was te zijn! Ontdekking: mijn authenticiteit is veel meer nabij dan ik aannam! Zij ligt vlak onder de oppervlakte klaar om zich te manifesteren, als ik de keuze maak om haar de ruimte te geven. Waarom zou ik die keuze niet maken? Alleen als ik mezelf ben, ben ik de optimale bijdrage aan mijn eigen gezondheid, én aan de wereld. De realisatie verscheen dat ik nog een aanname overboord kon gooien, namelijk dat ik alleen in dans authentiek kon zijn, en niet daarbuiten! De onwaarheid hiervan drong tot me door, en ook het inzicht dat gedachten voor een groot deel de werkelijkheid creëren. Wat ik al wel wist, maar weten is geen realiseren. Aannames kunnen gevaarlijk zijn ; als je ze niet op tijd onderzoekt cq opruimt, kunnen ze je blind maken voor de waarheid, je gevangen nemen - en houden. Dit zijn ontdekkingen die me kunnen helpen anders in het leven te gaan staan. Dit is niet in enkele maanden gerealiseerd; het is een proces van her-ijken valkuilen herkennen en mijden, struikelen en opstaan, loslaten van patronen; maar de danscoaching heeft mij wel een forse duw in de juiste richting gegeven, laten zien dat "zijn" een veel betere weg is naar meer levensvreugde dan denkwerk en aanpassing. Om iets te doorbreken, op te ruimen, eindelijk aan te gaan, inzicht in jezelf te krijgen, in contact te komen met je binnenste, én de (buiten)wereld, zou ik danscoaching sterk aanbevelen, zeker op deze plek.
Man, 68 jaar.

 

"Ze heeft me geholpen om alle antwoorden binnenin mijzelf te vinden."
Mascha heb ik ervaren als iemand die jou werkelijk ziet, hoort en voelt. Dat was voor mij het allerbelangrijkste. Het is zo fijn en waardevol om in alle rust je verhaal te mogen doen zonder enig oordeel naar wie dan ook: heel respectvol en liefdevol. Ik heb mij volledig op mijn gemak gevoeld bij Mascha. Vanuit deze vertrouwde en veilige basis heeft ze mij geholpen om alle antwoorden binnenin mijzelf te vinden. Ik was versteld hoe ze iedere keer de kern wist te pakken en dat was precies wat ik steeds nodig had.
Vrouw, 50 jaar.

 

"Ik heb dankzij Mascha geleerd om mijn innerlijke kompas weer te voelen, te vertrouwen en te gebruiken en zo in mijn kracht te komen, niet te overleven maar te leven en te genieten."
Een aantal jaren terug zat ik er enorm doorheen, ik was opgebrand en zag het leven niet meer zitten. Ik zat met een zware depressie en burn-out thuis. Werken lukte niet meer. Hulp van de ggz mocht niet baten. Mijn huisarts verwees me door naar Mascha Aleman (haptonomie). Ik dacht, ik kan het proberen.
Direct bij binnenkomst voelde ik me welkom in het kamertje van Mascha, er heerste rust. Geen kantoorkasten met mappen alsof ik een project was wat ziek was en onderzocht moest worden. Mascha was ook de eerste hulpverlener die niet op zoek was naar een label om bij me op te plakken. Wat Mascha deed was me in mijn kracht zetten met ondersteuning van haar, maar alles mocht ik in mijn eigen tempo doen. Echter voordat ik stappen kon zetten was het nodig dat ik me bewust werd van mijn behoeftes en wensen. Ik wist niet wat ik wilde of wat goed voor mij was.
Ik heb dankzij Mascha geleerd om mijn innerlijke kompas weer te voelen, te vertrouwen en te gebruiken en zo in mijn kracht te komen, niet te overleven maar te leven en te genieten.
Hoe belangrijk het is om te voelen contact te hebben met je eigen emoties en deze te vertrouwen en als een krachtbron te zien in plaats van als een handicap. Haar tip was, zie het ontdekken van jezelf en hieraan uiting te geven als stagelopen, je mag fouten maken. Je leert ook niet lopen of fietsen zonder te vallen.
Kracht van Mascha is dat ze niet oordeelt of veroordeelt. Ze zet je in je eigen kracht zonder dwang zonder pushen, maar laat je groeien door aandacht en je te zien en horen en dat is echt een gave die Mascha uniek maakt.
Ik geniet nu van mijn leven en ben gelukkig en als het even zwaar is raak ik niet meer in paniek, maar pak ik terug op de lessen van Mascha en bloei ik weer op. Ik leef en het is geen overleven meer.
Het gedicht hiernaast pakt samen waar Mascha voor staat.
Vrouw, 36 jaar.

 

"Ik twijfelde ontzettend aan mezelf en durfde niet op mezelf te vertrouwen."
Bij de start van de begeleiding kampte ik met een behoorlijke burn-out. Ik twijfelde ontzettend aan mezelf en durfde niet op mezelf te vertrouwen.
Mascha heeft mij geleerd om me bewust te worden van mijn gevoelens door heel consequent te vragen naar mijn gevoelens bij wat er in mij omging. Dit was nieuw voor mij, want dat had ik nooit geleerd. Zij luisterde naar mij zonder vooroordeel en zonder te oordelen. Ik mocht zijn wie ik was.
Hierdoor kreeg ik rust in mijzelf en kon ik ook weer meer openstaan voor mensen om mij heen.
Of het voldoende is geweest zal de toekomst uit moeten wijzen, maar voor nu kan ik weer vooruit.
Man, 75 jaar.

 

"Zelfverwijten en het idee niet goed genoeg te zijn maakten plaats voor het gevoel:  ik mag er zijn!"
Ik kwam bij Mascha nadat een traumatisch gebeurtenis in mijn leven had plaatsgevonden. Ik kon aan niets anders meer denken en mijn concentratie, stemming en slaap waren aangetast.
Ze nodigde me uit, om mijn lichaam te voelen. Ik dacht: Oh nee, niet nog meer voelen! Ik wordt al overspoeld door een chaos aan gevoelens! Maar dit was anders! Door mijn voeten op de grond, mijn benen op de stoel en mijn rug tegen de leuning te voelen rusten, kwam het chaos in mij tot stilstand, langzamerhand werd het vredig en rustig in mij. Mijn lichaam kon ontspannen en een prettige warme stroming breidde zich uit. Zelfverwijten en het idee niet goed genoeg te zijn maakten plaats voor het gevoel:  ik mag er zijn!
Deze ervaring was een verademing: dat ik midden in een zo traumatische tijd ineens de mogelijkheid had, om het eindeloze gepieker te stoppen en een eiland van stilte, troost en vrede om me heen te creëren. Het liefst was ik voor altijd in deze toestand gebleven. Mascha vroeg of ik thuis zelf met deze oefening aan de slag wou gaan. Dus leerde ik om dit vredige gevoel thuis zelf in mijn eentje op te roepen.
Natuurlijk veranderde dit niet wat mij overkomen was. Maar voortaan had ik de keuze: blijven malen of bewust ervoor kiezen, om tot rust te komen. Langzamerhand werd het chaos in mijn hoofd en de irritatie en verontwaardiging minder. Het ging een stuk beter met mij.
Toen ik er klaar voor was, begonnen we voorzichtig naar mijn traumatische gevoelens te kijken. Daarvoor ging ik altijd eerst contact maken met mijn lichaam totdat ik me helemaal veilig en geborgen voelde. Dan nodigde Mascha me uit om contact te maken met een van de gevoelens, die ik zo bedreigend vond. Maar vanuit mijn veilige plek (ik rustte in mezelf) waren ze veel minder gevaarlijk dan dat ik ze in de realiteit ervaren had. Op die manier kon ik de trauma een andere positie in mijn leven geven, ik hoefde er steeds minder aan te denken.
Na iedere afspraak bij Mascha ging ik met een prettig gevoel en nieuwe moed naar huis. Ondertussen kon ik mijn leven weer oppakken en kan ik veel beter kiezen, waar ik mijn aandacht op wil richten. Het was hard werken maar absoluut de moeite waard. Ik ben een groot stuk verder gekomen in mijn ontwikkeling.
Vrouw, 60 jaar.

 

"In een fijne omgeving en in alle rust luistert ze naar je."
Soms denk je dat je alles zelf wel kunt oplossen, maar als de praktijk uitwijst dat dat niet zo is, is het heel fijn als er iemand voor je is. Iemand die in een fijne omgeving en in alle rust naar je luistert en op de juiste momenten de juiste vragen weet te stellen.
Mascha is zo iemand.
Vrouw, 56 jaar.

 

"Ik ben haar zeer dankbaar dat ze me geleerd heeft mijn gevoel te ontdekken."
Door mijn eigen zoektocht naar begrip en hulp voor mijn spanning kwam ik bij Mascha terecht. Ik kreeg bij het binnenkomen meteen een rustiger gevoel over mij heen. Mascha is een vriendelijke, begripvolle en betrouwbare vrouw. Ze kon mij vrij snel de punten aangeven waar we aan zouden kunnen gaan werken. Ben haar zeer dankbaar dat ze me geleerd heeft mijn gevoel te ontdekken. Hierdoor is er veel spanning bij me weggegaan en heb ik hier mee om leren gaan. Ik zal zeker weer een beroep op haar doen mocht dit nodig zijn.
Vrouw, 44 jaar.

 

JIJ MAG ZIJN ZOALS JE BENT
OM TE WORDEN WIE JE BENT
MAAR NOG NIET KUNT ZIJN
EN JE MAG HET WORDEN
OP JOUW WIJZE
EN IN JOUW TIJD

dr. Anna Terruwe